duminică, 11 aprilie 2010

Învățarea "Rugăciunii lui Iisus". Metode


Învățarea "Rugăciunii lui Iisus". Metode
Părintele Cleopa: Cum este mai bine să învățăm "Rugăciunea lui
Iisus", pe respirație sau pe pulsul inimii?
Părintele Mina: Pentru începători, este mai bine să spună "Rugăciunea lui Iisus" legată de respirație. De asemenea, pentru monahii care stau în chilia lor și practică această rugăciune.Când ne aflăm în public, recomand să se spună "Rugăciunea lui Iisus", pe pulsul inimii pentru ca să nu observe ceila]i oameni că ne rugăm și să ne ironizeze. La Sfinții Părinți găsim aceste două tehnici pentru învățarea și practicarea "Rugăciunii lui Iisus". Învățarea"Rugăciunii lui Iisus" pe respirație o recomand pentru începători.Această practică nu poate avea, însă, continuitate. Pentru că noi nu ne limităm numai la această rugăciune, ("Rugăciunea lui Iisus"), ci
facem și pravila, participăm la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe bisericești. În aceste cazuri nu mai putem asocia rugăciunea cu respirația, ci cu simțirea inimii.
De ce zic să asociem rugăciunea de "pulsul inimii"? Pentru că există această mișcare a inimii, iar cei care ajung pe trepte mai înalte ale "Rugăciunii lui Iisus" leagă rugăciunea de pulsul inimii.Recomand ca "Rugăciunea lui Iisus" să fie zisă rar, clar, nuanțat,cu atenție și să ne coborâm cu mintea în inimă zicând: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!"Recomand să se facă acest exercițiu al "Rugăciunii lui Iisus"timp de 15 minute zilnic, într-o cameră, în singurătate, stând în genunchi, nu cu fața la pământ, cu mâinile adunate la piept.
Astfel, spunem această rugăciune concentrându-ne la cuvintele ei și ne coborâm cu mintea în inimă. Mintea trebuie să zic\ăcu înțelegere,inima cu afecțiune, iar voința, însușirea sufletului, să pună de acord rațiunea cu afecțiunea. Astfel se realizează calitatea rugăciunii în ființa noastră, în care împlinim și asemănarea cu
Dumnezeu.Mintea nu este obișnuită să facă acest lucru. Dar dacă practicăm acest exercițiu zilnic, ne vom obișnui s-o zicem. Tot așa și inima nu-i obișnuită, dar, bătând la ușa inimii, mereu, cu cuvintele rugăciunii, ea se va deschide.
"Rugăciunea lui Iisus" — spusă pe respirație
Prin această metodă spunem "Rugăciunea lui Iisus" coborându-ne în inimă, pe ritmul inspira]iei și al expirației. Respirația (inspirația și expirația — acțiuni fiziologice involuntare) devine măsura în doi timpi în rostirea rugăciunii:
1. "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu" și inspirăm;
2. "miluiește-mă pe mine, păcătosul" și expirăm.
Ca durată de timp să o spunem câte 10 -15 minute, iar dac\ăsuntem
mai râvnitori, de două-trei ori pe zi, câte 10 -15 minute.(va urma…)


sursa RUGĂCIUNEA LUI IISUS PENTRU
ÎNCEPĂTORI
Dialog cu Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu

S-ar putea sa iti placa si...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...