joi, 1 aprilie 2010

Parintele Paisie de la Sihla

Invierea lui Hristos-invierea noastra!





Hristos a inviat!

După cele mai grele suferințe din toate timpurile Iisus Hristos, Mântuitorul lumii biruiește moartea prin inviere, arătându-se timp de patruzeci de zile, până la Inălțarea la cer, Mariei Magdalena, femeilor purtătoare de mir, celor unsprezece Apostoli, și la cinci sute de oameni odată.
Invierea Lui Hristos este cel mai mare eveniment si cea mai mare minune din toată istoria lumii.De ce a inviat Hristos? Mai este luata in seama Invierea Lui Hristos in lumea contemporană? Hrisos a inviat ca eu și tu, și fiecare din noi să inviem din păcate, să ne indreptăm viața pătimasă și să fim creștini ortodocși adevărați.Mulți dintre noi credem că există Dumnezeu, dar foarte puțini avem legatură cu El. Foarte puțini creștini ortodocși adevărați trăiesc o viață creștină autentică. Foarte puțini țin seamă de textul paulin, care arată că ,,dacă nădăjduim in Hristos numai in viața aceasta, suntem mai de plâns decât toți oamenii’’(I Corinteni 15,19)-adică mai de plâns decât păgânii.
Prin frumosul salut de Hristos a inviat! , pe care-l rostim până la Inăltarea la cer a Maintuitorului mărturisim credința in inviere a Lui Hristos, credința in veșnicie, Hristos făcându-se ,,incepătura a celor adormiți”(I Corinteni 15,20). Cu alte cuvinte, sufletul omului este nemuritor, iar la ieșire din trup are loc judecata particulară, când la patruzeci de zile după moarte se hotărăște soarta sufletului până la a doua venire a Dreptului Judecător, când toti oamenii vor invia,,si vor ieși cei care au făcut cele bune spre invierea vieții, iar cei care au făcut cele rele spre învierea osândirii”(Ioan 5,29). Referitor la acest salut imi amintesc un caz ce a avut loc in Rusia ateista a anilor ’50 când intr-o comună au fost aduși forțat la un camin cultural circa 1000 de oameni chiar intre Paști si Înalțare când se folosește salutul de Hristos a Înviat. Acolo vreo patru comuniști atei infocați si infestați cu otrava sufletească, au vorbit oamenilor vreo patru ore precum că nu există Dumnezeu. Oamenii erau atenți dar timorați pe tot parcursul discursului.Cei patru dușmani ai Bisericii au crezut ca i-au convins pe toți.La sfârșit unul din cei patru și anume Lunacearskai,i-a provocat pe oameni spunand:,,Dacă cineva are curajul să arate că există Dumnezeu să vină pe scenă să spună.” In sala era si un tanăr preot curajos, fără imbrăcăminte preoțească (in acea vreme umblând in public in ținută preoțească era foarte riscant, puteai să fii impușcat in orice moment) a venit in față a scos o sfântă cruce din buzunar dar a fost avertizat de cei patru atei că are voie să vorbească doar 5 minute.Preotul a spus că nici un minut nu va vorbi si s-a adresat multimii cu salutul pascal ,,Hristos a înviat!” și toata mulțimea din sală a răspuns ,,Cu adevarat a înviat”, după care preotul s-a adresat ,,conferențiarilor”atei, ,,Iată că nu a-ți convins pe nimeni”. Iată așadar un exemplu concludent de mărturisire a credinței adevărate.
Învierea Lui Hristos este temelia de bază a Bisericii.Dacă Hristos nu învia ar fi rămas in istorie ca un intemeietor de religie ca si Buda, Confucius sau Mahomed. Nici unul nu a inviat din morți.Dacă Hristos nu învia nimeni nu l-ar fi urmat cum au facut-o Apostolii si zeci de milioane de martiri de la inceputul crestinismului până in vremea noastră ,culminând cu persecuțiile celui mai sângeros secol din istoria omenirii.(sec xx).
Din nefericire si in vremurile noastre de așa –zisa libertate transformata de foarte mulți in libertinaj, se incearcă să se denatureze adevărul.Ca și la Nașterea Domnului punându-se accent mai mult pe ,,Moș Crăciun”care aduce daruri si care o numesc o ,,sărbătoare de iarna”, punând in umbră sensul duhovnicesc al sărbătorii care imlică nașterea duhovnicească a creștinilor.Acum la Învierea Domnului este scos in relief ,,iepurașul”mai mult decât icoana Învierii.Oare ,,a înviat” iepurașul? Nu mai vorbim cu câtă obrăznicie si tupeu s-au gândit ateii și raționaliștii de azi să iventeze fără argumente verosimile precum că s-a gasit,, mormântul și oasele Lui Iisus”. Iată lucrătura vrășmașului diavol, care lucrează prin slujitorii lui ca să strecoare indoială, confuzia și necredință ca și la prima familie din rai ,,a zis El(Dumnezeu) să nu mâncați roade din orice pom din rai?”(Facere 3,1)
Cum așteptăm noi cea mai mare sărbătoare creștină numită ,,praznic al praznicilor și sărbătoare a sărbătorilor”?(Slujba Invierii) E foarte grav că majoritatea creștinilor otodocși mai ales in mediul urban,chiar și din cei care postesc tot postul paștelui și frecventează des Sfintele slujbe, stau la slujba Invierii cel mult jumatate de oră aprind lumânerea cu lumina pascala si pleacă acasă la mâncare, băutura si distracțieia semănându-se cu aceia care au ca Dumnezeu pe ,,Dumnezeul pântecelui”.Vai de acei creștini ortodocși doar cu numele. Dacă nu poți intr-un an să stai trei-patru ore la slujbă, evocând diferite pretexte, dar nu te sinchisești când pierzi multe ore pe zi sau pe noapte la discoteci, petreceri, televizor, net etc.Timpul este foarte important pentru mântuire.Vom da socoteală inaintea Lui Dumnezeu si pentru orice secundă pierdută in zadar cand vom părăsi viața aceasta trecătoare.
In preajma Paștelui mai ales gospodinele se ingrijesc mai mult de ,,cele ale Martei”ocupându-si timpul cu cât mai multe bucate, unele din ele nemaiajungând la slujba Invierii sau cele care ajung, sunt epuizate fără să se poată concentra si folosi duhovniceste.Să ne intrebam dacă Dumnezeu apreciază exagerarea noastră pentru imbuibarea trupului nostru care nu este decât ,,un ambalaj” care se doreste sa fie după spusele Sf. Ap. Pavel ,, templu al Lui Dumnezeu”
Dumnezeu să ne ajute să trăim cu intensitate bucuria invierii si sărbătorile Paștelui să ne aducă bucurii și impliniri duhovnicești la toți cei dragi ai noștri. Hristos a inviat!
Preot Paroh Gheorghe Paltinel

S-ar putea sa iti placa si...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...