Noul Cod Penal, a cărui elaborare a fost începută de Monica Macovei, a fost finalizat şi aprobat de Guvern la 25 februarie 2009. Nici bine nu fost aprobat şi lansat cu surle şi trâmbiţe ca o nouă reformă de succes a cabinetului Emil Boc, şi lacunele sale au “transpirat” în presă. Iar cele mai flagrante două modificări ale noului cod penal sunt neincriminarea prostituţiei şi a incestului.
Astfel, incestul este pedepsit doar dacă este rezultatul unei agresiunui sexuale (articol. 216), pe motivul că violul incestual “absoarbe incestul, punând astfel capăt incertitudinilor din practica judiciară cu privire la acest aspect”. Cu alte cuvinte, dacă copilul/sora/fratele abuzat sexual are mai mult de 15 ani şi nu reclamă actul incestuos ca pe un viol, acesta nu va fi pedepsit niciodată. Nu puţine au fost cazurile când victimele au fost violate ani la rând de către taţii incestuoşi, pentru ca fapta să fie descoperită şi reclamată doar prin intervenţia unor rude apropiate. Rezultatul noului cod penal va fi împuţinarea acestor cazuri, deoarece face ca această faptă să fie mult mai greu de incriminat. Rănile psihice care sunt cauzate de aceste violuri repetate duc de multe ori la dezvoltarea sindromului “Stockholm”, în care victima devine apropiată de agresor, protejându-l pe acesta. Prin urmare, nu va face o plângere de viol şi descoperirea actului nu va garanta acuzarea agresorului, dacă victima pervertită moral şi alterată psihic nu va depune plângere.
Un alt aspect al noului cod penal este lipsa incriminării prostituţiei. Chiar dacă simpla omitere a acestei infracţiuni din cod nu implică prea multe, pe moment, ne putem aştepta la introducerea “prestatorului de servicii sexuale” în nomenclatorul de meserii şi chiar impozitarea acestei practici, după modelul unor state europene. Susţinători ai legalizării prostituţiei au fost chiar Cristian David şi Vasile Blaga, ambii foşti miniştrii ai Internelor. Prim ministrul României, dl. Emil Boc, a declarat după votarea de către Guvernul său a noului cod că legalizarea prostituţiei în România nu ar fi oportună. O declaraţie tardivă, însă…
Mulţi români se declară susţinători ai legalizării prostituţiei, relevând colapsul moral al naţiunii române. Dacă unii sunt exaltaţi de această nouă oportunitate, declarându-şi public susţinerea acestei practici cu o înverşunare soră cu frustrarea, alţii abordează argumente de tip medical şi social: “fetiţele” vor fi mai curate, proxeneţii vor deveni oameni de afaceri, lumea le va considera pe prostituate “meseriaşe” şi nu curve. Ne putem aştepta ca apelativul “curvă” să nu fie unul injurios, el desemnând o meserie şi îl vot putea adresa oricui, chiar şi dnei. Monica Macovei, care a participat la revizuirea codului penal. În schimb, aceste argumente sunt demontate fără drept de apel în practică. Ţări ca Germania, Olanda şi Franţa, unde prostituţia este legală, nu mai pot controla fenomenul prostituţiei, bordelurile fiind controlate în continuare de proxeneţi periculoşi din reţele de interlopi albanezi şi ruşi. Fetele sunt, cel mai adesea, răpite din Ucraina, Rusia şi alte ţări est-europene. Controalele medicale obligatorii nu au domolit răspândirea bolilor venerice şi abuzurile din partea clienţilor sunt la ordinea zilei.
În acest sens un studiu făcut pe o serie de ţări în care prostituţia este legală (Turcia, SUA, Zambia, Africa de Sud, Thailanda) a relevat un procent de 81% dintre respondente care au mărturisit că au fost ameninţate fizic în prostituţie, 73% au fost atacate fizic, iar 68% au fost ameninţate cu o armă. Cu alte cuvinte, dintr-un fenomel marginal şi promiscuu, s-a ajuns la un fenomen de masă, dar la fel de promiscuu. Singurul avantaj este impozitul pe sex care mai aduce bani la buget.
Am să închei cu un fapt real, care arată cât de disfuncţională este introducerea legală a “curvăsăriei” în societate. În urmă cu câţiva ani, Daily Telegraph relata cazul unei profesoare din Germania, care a rămas fără un loc de muncă şi a apelat la biroul de şomaj. Funcţionarii au trimis-o la un bordel, pentru că aveau disponibil posturi de “sex workers”, adică de prostituate. Deoarece tânăra nemţoaică a refuzat acest interviu, i-a fost retras ajutorul de şomaj şi dreptul la pensie. Ceea ce le doresc şi eu mamelor, fiicelor şi surorilor celor care au realizat acest nou cod penal…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu